Az egyik első utalás a Duna menti halászlére 1800-ból, Bredeczky Sámuel német nyelvű útleírásából származik (Reisebemerkungen über Ungarn und Galizien). Eszerint Tolnán a halászok „Halászly”-vel kínálták. Az első fogás pontyból készült, melyet törökborsos lében főztek meg az ott élők. „Halaszly”-nek nevezik ezt, és a halrészek fűszerezéséhez a törökborsot (azaz paprikát) használták. „A halszeletek kitűnően ízlettek nekem, de ilyen égető paprikaleveshez az én ínyemnek nem volt kellő fogékonysága” – kesergett az utazó. Külön érdekes, hogy a tolnai németajkú halászok is már „halászlyt” mondtak, mikor ők „paprikfischt” azaz halpaprikást szoktak főzni. Elmondható, hogy a jó paprika már akkor is meghatározó íze volt az ételnek. Később a tartalmasabb étel készítése okán is elkezdték tésztával együtt fogyasztani, azonban ez már egy tovább fejlődött változat.