Megtalálsz

minket a

Facebookon is.

 

Mohácsi Halászlé

A mohácsi halászlé megőrizte a legegyszerűbb ősi technológiát, s abban fejlődött tovább, arra irányultak az összes újabb fogások, hogy a lé minél tartalmasabb legyen.

Facebook

Főzd meg most

image
a Mohácsi Halászlé...
Kóstold meg a Mohácsi Halászlét, mindenben másabb mint eddig gondoltad

Ismerd meg

image
Mohács és a Duna
Amióta a település él azóta szerves kapcsolatban áll a folyóval. Kevesen tudják de Mohács pont a Duna közepe, ha hosszában nézzük...

Bredeczky Sámuel (Jakabvágása, 1772. március 18. – Lviv, 1812. június 19.) evangélikus püspök, tanár, honismereti író.Az egyik első utalás a Duna menti halászlére 1800-ból, Bredeczky Sámuel német nyelvű útleírásából származik (Reisebemerkungen über Ungarn und Galizien). Eszerint Tolnán a halászok „Halászly”-vel kínálták. Az első fogás pontyból készült, melyet törökborsos lében főztek meg az ott élők. „Halaszly”-nek nevezik ezt, és a halrészek fűszerezéséhez a törökborsot (azaz paprikát) használták. „A halszeletek kitűnően ízlettek nekem, de ilyen égető paprikaleveshez az én ínyemnek nem volt kellő fogékonysága” – kesergett az utazó. Külön érdekes, hogy a tolnai németajkú halászok is már „halászlyt” mondtak, mikor ők „paprikfischt” azaz halpaprikást szoktak főzni. Elmondható, hogy a jó paprika már akkor is meghatározó íze volt az ételnek. Később a tartalmasabb étel készítése okán is elkezdték tésztával együtt fogyasztani, azonban ez már egy tovább fejlődött változat.